Мартин Николов: Един готвач трябва да е чист, подреден, постоянен и организиран

Днес наш гост е Мартин Николов. Млад и амбициозен готвач от Варна. Създател на групата във фейсбук “Готвенето за мен е страст”, която за около месец събра над 2300 членове. В групата можете да откриете стотици снимки на различни видове ястия, салати и десерти. Ако имате някакви въпроси, може да се обърнете към професионалните готвачи, които дават ценни съвети и тънкости на кулинарията на любителите. Прочетете интервюто на Мартин специално за Sevastopol.bg

– Здравей, Марто разкажи малко повече за теб на хората, които не те познават.

– Казвам се Мартин Николов, от Варна на 29г. От 13 години съм в сферата на кулинарията!
Работя като главен готвач в ресторант “Ла Пастария”.

– Защо реши да станеш готвач?

– От малък се въртях покрай баба ми, може би още от тогава. Един ден просто се озовах в кухнята и започнах. И така до ден днешен, а защо не и до живот!

– Къде и как се научи на тази професия?

– Първото ми работно място беше в ресторант “Мики Маус” в курорта Златни Пясъци. От там всичко започна. Бих искал да използвам момента да благодаря на моите главни готвачи и пицари, които много ми помогнаха да стигна до тук.

– Има ли готвач на когото се възхищаваш? Имаш ли ментор?

– Ментор нямам, но от малък гледам ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР и ГОРДЪН РАМЗИ, до някъде намирам себе си в тях, в стила им на готвене и начинът им на поведение. Има далеч по-добри готвачи от тях, но знаете всеки си има гледна точка.

– Разкажи ни повече от къде ти дойде идеята да създадеш групата “Готвенето за мен е страст”?

– От доста години искам да създам група в която човек да сподели какво слага на масата, когато
е със своето семейство. Една сутрин се събудих и съвсем спонтанно ми изскочи името “Готвенето за мен е страст”, а хората които ме познават знаят, че за мен готвенето наистина е страст.

– Разкажи ни за някоя трудна ситуация свързана с работата ти и как се справи с нея?

– В нашата професия трудни моменти има всеки ден. Най-важното е да няма паника. Всичко останало е стаж. Всеки ден научаваме нещо ново и се учим постоянно от грешките си.

– Кое ястие ти е било най-трудно за приготвяне ?

– Едно от най-трудните неща за мен лично беше така наречената “Поркета”(на кратко казано половин прасенце – обезкостено с подправки навито на руло и изпечено за 10 часа.

– Предложи на нашите читатели вкусно ястие, което се приготвя много лесно.

– “Хрупкав хляб със скариди и авокадо”.
В купича поставете масло, пресни подправки, сол и зехтин. Разбъркайте ги добре и ги оставете на страна. Почистете скаридите, измийте ги и ги подсушете много добре. Загрейте тигана БЕЗ мазнина. Наредете скаридите в тигана и изчакайте 1 минута. Когато започнат да променят цвета си ги обърнете и прибавете малко чесън и билковото масло. Изчакайте още минута, две и буквално скаридите вече са готови. Вземете препечен хляб (може и сухар), полейте го с малко зехтин. Отгоре поставете парче авокадо и 1 скарида. Полейте леко с маслото от тигана и се насладете на вкуса. Може да прибавите и чаша хубаво вино.

– Разкажи ни някоя интересна и забавна случка по време на работа.

– Най-запомнящо се беше, когато в разгара на вечерята моя колежка бързаше и явно блъсна вратата на хладилника малко по-силно. Следващото, което чухме беше просто как рафтовете на хладилника се разпаднаха, а той беше пълен със сосове и какво ли още не… Спомням си, че 1 час го чистихме и подреждахме.

– Обичаш ли да готвиш през свободното ти време?

– Разбира се, но и аз както всеки готвач, обичам да ям “улична храна”.

– С какви качества трябва да разполага човек, за да стане добър готвач?

– Един готвач трябва да е на първо място чист, подреден, постоянен и организиран. От там нататък всичко е стаж и желание.

– Какво е нивото на ресторантите във Варна и България като цяло?

-За стандарта на България смея да твърдя, че нивото на ресторантите е на добро ниво.

– Има ли българинът кулинарна култура?

– Донякъде да. Обичаме да хапваме със семействата си всяка седмица поне веднъж и да бъдем заедно на масата. Спазваме всички семейни традиции и винаги хапваме ястието, което е за съответния празник. Следователно имаме кулинарна култура поне според мен.

– Кой ресторант ти е направил най-добро впечатление?

– За жалост ресторанта, който ми е направил най-добро впечатление не се намира в България, а в Гърция на остров Миконос.

– Какви са плановете ти за в бъдеще?

– Надявам се един ден да отворя свой ресторант, в който клиента ще може да влезе в кухнята
и да приготви сам своята храна. Имам и още доста идеи, но за сега споделям това.

Коментирай