Варненци се стягат за Никулден

Дни преди Никулден, суматохата около избора на традиционната риба за празничната трапеза е вече започна. Уловът е богат. Цените почти същите като за миналия Никулден. От Агенцията по рибарство напомнят да внимаваме откъде ще купим риба, защото гаранция за качествено има само в регламентираните обекти за продажба.

Изборът е наистина е богат – шараните според големината струват от 4.50 до 6 лева и 50 ст., толстолобът – 2.70, щуката 8 лева. По-солено излизат екзотичните риби, особено сьомгата.
Няма промяна в цените, в никакъв случай не са по-високи. Сега за Никулден се търси повече прясна предимно шаран. По-младите хора, търсят филета, по-лесно се приготвят.

Най- евтино ще ви излезе празника, ако се спрете на родната черноморска цаца или таранката.
Според търговците обаче по-важно е да разпознаваме качествата на рибата, за да не се превърнем в лапнишарани.
Прясната риба се познава по хрилете и по очите. Стара риба и стара жена няма.

Все пак традицията повелява на Никулден на масата да се сервира шаран, по възможност да е бил с повече люспи, за да има повече берекет в дома.

Веднъж по време на корабокрушение Св.Николай запушил пробойната на гемията си с шаран – така рибата се превърнала в символ на празника . Какъв вид да е тя обаче всеки избира по своя вкус и възможности:
– Още се колебая, тука има хубава риба!
– Шаран, обезателно. Ще го пълня с гъби, орехи и праз…
– Трябва да е по-голям, по-тлъст, за да има какво да хапнеш.

Коментирай